تمام عوارض پرتو درماني سينه که باید بدانید + 18 خطر احتمالی

یکی از موثرترین راهکارها برای از بین بردن سلول‌های سرطانی در سینه پرتودرمانی است. مانند تمام درمان‌ها، این روش نیز عوارضی احتمالی همچون خستگی، تحریک و تغییر رنگ پوست و تورم در سینه را در پی دارد که قابل رفع هستند. برای کاهش عوارض پرتودرمانی سرطان سینه، باید به بهترین مراکز درمانی مراجعه کنید. در صورت مراجعه به مراکز غیرمعتبر احتمال عوارض طولانی‌مدت و خطرناک‌تر مانند مشکلات قلبی و عروقی، آسیب‌دیدگی ریه، تغییر در بافت سینه، اختلالات تنفسی و مشکلات جنسی افزایش پیدا می‌کند. در حالی که عوارض این عمل، در صورت اصولی و حرفه‌ای می‌تواند به مشکلات ساده و قابل حل محدود شود.

ما در این مقاله بهترین مرکز درمانی سرطان سینه را به شما معرفی می‌کنیم و در کنار شما هستیم تا شما با آگاهی از عوارض این عمل، مناسب‌ترین راهکار را برای درمان بی‌برگشت سرطان سینه انتخاب کنید و با راهکارهای مناسب از عوارض احتمالی به‌دور باشید.

عوارض پرتو درماني در سرطان سينه

برای تشخیص سرطان
می توانید برای مشاوره با پزشکان ما در ارتباط باشید

خستگی مفرط؛ یکی از عوارض کوتاه‌مدت پرتو درمانی سینه

یکی از شایع‌ترین عوارض پرتو درمانی سینه که جزو عوارض کوتاه‌مدت است، خستگی بعد از عمل می‌باشد. در پرتودرمانی از پرتوهای انرژی، برای هدف قرار دادن سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود. در این میان، این فعالیت بر سلول‌های طبیعی بدن نیز تاثیر می‌گذارد. آسیب‌هایی که سلول‌های بدن از پرتودرمانی می‌پذیرند، باید ترمیم شوند و سلول‌ها به انرژی بیشتری برای بازسازی نیاز دارند. این مسئله می‌تواند باعث خستگی مفرط افراد بعد از پرتودرمانی شود. همچنین برخی از مبتلایان به سرطان ممکن است پیش از سرطان و پس از سرطان استرس و اضطراب داشته باشند و این احساسات می‌توانند بر سطح انرژی افراد تاثیر بگذارند و فرد را دچار خستگی مفرط کنند.

اختلال در عملکرد سیستم لنفاوی و ادم لنف بر اثر پرتودرمانی

با پرتودرمانی سرطان سینه، افراد به‌طور مستقیم و غیرمستقیم در معرض دچار شدن به ادم لنف قرار دارند. لنف ادم یک ورم ناشی از تجمع مایعات لنفاوی است که در بافت‌های پوست تشکیل می‌شود و معمولاً در بازو یا دست نزدیک به سلول‌های سرطانی مشاهده می‌شود.

با پرتودرمانی احتمال آسیب‌دیدگی بافت‌های سالم اطراف ناحیه تحت درمان وجود دارد. این آسیب‌ها نیز می‌توانند غدد لنفاوی را تحت تاثیر قرار دهند. با آسیب‌دیدگی غدد لنفاوی، تخلیه مایعات دچار اختلال می‌شود و مایعات در بافت‌ها تجمع می‌یابند و این امر تورم را در پی خواهد داشت. همچنین در بسیاری از موارد مشاهده شده است که برای درمان سینه، غدد لنفاوی نیز از زیر بغل حذف می‌شوند. از این طریق نیز احتمال عدم تخلیه مناسب مایعات لنفاوی وجود دارد. علاوه بر این، پرتودرمانی ممکن است منجر به التهاب در ناحیه درمان شود و این امر نیز می‌تواند در عملکرد سیستم لنفاوی اختلال ایجاد کند.

نقش پرتودرمانی سرطان سینه در تغییرات پوستی

با آسیب‌دیدگی بافت‌های پوستی در اثر پرتودرمانی سینه، احتمال تغییرات پوستی زیاد است. این وضعیت تا حدی با وضعیت آفتاب‌سوختگی شباهت دارد و با مراقبت‌های مناسب پس از چندین ماه کاملاً رفع می‌شود. یکی از نخستین علائم عوارض پوستی پرتو درمانی سینه، قرمزی و التهاب در ناحیه تحت درمان است و معمولاً پس از یک تا دو هفته بعد از درمان، به اوج خود می‌رسد. علاوه بر این، پوست ممکن است بعد از پرتودرمانی خشک و پوسته‌پوسته شود و این به‌دلیل آسیب‌دیدگی سلول‌های پوستی بر اثر پرتوها است.

برخی از بیماران بعد از پرتودرمانی از خارش و سوزش در ناحیه تحت درمان شکایت می‌کنند و برخی دیگر تغییرات رنگی پوست شامل قرمزی یا تیره شدن پوست را تجربه می‌کنند. حتی در موارد نادر، احتمال تاول پوستی نشان دارد که نشان‌دهنده آسیب‌های شدیدتر پوستی است. برای کاهش عوارض پوستی توصیه‌های زیر را عملی کنید:

  • از آب ولرم و صابون ملایم برای شست‌وشو استفاده کنید
  • از محصولات حاوی الکل، محصولات بهداشتی معطر و لوسیون‌های تحریک‌‌کننده استفاده نکنید
  • از کرم ضدآفتاب استفاده کنید
  • در صورت بروز هر گونه ناهنجاری پوستی، با پزشک خود ارتباط خود برقرار کنید
  • استفاده از مواد شیمیایی و آرایشی را به حداقل برسانید
  • از پوشیدن لباس‌های تنگ در ناحیه دچار تغییرات پوستی خودداری کنید

اختلالات بلع

اختلالات بلع یا دیسفاژی به‌دلایل مختلفی بعد از پرتودرمانی سرطان سینه محتمل است. این عارضه معمولاً ناشی از تاثیرات پرتوها بر بافت‌های اطراف ناحیه درمان بروز پیدا می‌کند. رادیوتراپی در ناحیه قفسه سینه می‌تواند بخش‌های متعددی از بدن را تحت شعاع تاثیرات خود قرار دهد. برای مثال می‌تواند منجر به تحریک و التهاب مری شود. کوچک‌ترین تحریک می‌تواند با احساس درد و ناراحتی خفیف هنگام بلع همراه باشد.

علاوه بر این، یکی از اصلی‌ترین عوارض کوتاه‌مدت پرتودرمانی، خشکی دهان است که خود می‌تواند سبب سختی و مشکلات بلع شود. همچنین می‌توان به این اشاره کرد که پرتودرمانی می‌تواند منجر به تغییرات دائمی در بافت‌های نرم ناحیه سر و گردن شود و باریک شدن و تنگی حلق و آسیب‌دیدگی عضلات بلع را به‌همراه داشته باشد. حتی اگر عضلات بلع آسیب ندیده باشند، حلق دچار تنگی نشده باشد و مری هم تحریک نشده باشد، افراد بعد از پرتودرمانی التهاب و درد را در گلو و قفسه سینه احساس می‌کنند که باعث کاهش توانایی آن‌ها در بلع می‌شود.

آیا پرتودرمانی سرطان سینه به سرطان‌های دیگر منجر می‌شود؟

پرتودرمانی یکی از روش‌های اثبات‌شده و موثر در از بین بردن سلول‌های سرطانی و کاهش خطر عود مجدد سرطان است. با این حال، این روش درمانی، به‌طور بالقوه، احتمال ابتلا به دیگر سرطان‌ها مانند سرطان پوست، ریه، ماهیچه و استخوان را در لیست عوارض جانبی خود دارد!

در این روش از پرتوهای یونیزان، که نوع شناخته‌شده آن‌ها اشعه ایکس است، استفاده می‌شود. اشعه ایکس برای تخریب DNA سلول‌های سرطانی کاربرد دارد و به‌طور مستقیم به تومورهای سرطانی تابیده می‌شود. این پرتوها به‌قدری دقیق نیستند و مرکزگرا نیستند که تنها بر سلول‌های سرطانی تاثیر بگذارند و احتمال دارد که سلول‌های طبیعی بدن نیز از آن‌ها تاثیر بپذیرند و به آسیب‌دیدگی DNA آن‌ها منجر شود.

تحقیقات نشان داده است که ابتلا به سرطان‌های دیگر ناشی از پرتودرمانی غیرممکن نیست. این افزایش خطر ابتلا، به‌دلیل آسیب‌دیدگی DNA ناشی از تابش تابش اشعه ایکس است و جهش‌های ژنتیکی و در نهایت ایجاد تومورهای جدید را در پی دارد. البته، خطر ابتلا به سرطان‌های دیگر ناشی از پرتودرمانی، به عوامل مختلفی بستگی دارد. برای مثال مقدار و نوع تابش و سن فرد در میزان خطر ابتلا به سرطان جدید نقش بسیار مهمی دارند. همچنین، تومورهای جدید از عوارض طولانی‌مدت این درمان هستند و اگر ایجاد شوند، معمولاً چندین سال بعد از درمان بروز پیدا می‌کنند.

تغییر در شکل، اندازه و احساس سینه؛ از عوارض پرتو درمانی سینه

در لیست عوارض این روش درمانی، احتمال تغییر شکل و تغییر سایز سینه نیز وجود دارد. پس از پرتودرمانی، ناحیه تحت درمان ممکن است با سفت شدن واکنش نشان دهد. این سفتی به‌دلیل تغییرات بافت سینه ناشی از تابش پرتوها است. تغییرات سایز سینه نیز ناشی از تجمع مایعات لنفاوی در زیر پستان‌ها است و حتی می‌تواند به‌دلیل وجود بافت اسکار ایجاد شود. همچنین، پوست سینه نیز ممکن است تیره‌تر شود و هاله دور نوک سینه دچار تغییر رنگ شود. در برخی مواقع، سایز سینه‌ها کوچک‌تر می‌شوئذ ئ پوست آن‌ها ضخیم‌تر می‌شوند و مواقع دیگر احتمال سفت شدن نوک سینه وجود دارد. البته لازم به‌ذکر است که این تغییرات دائمی نیستند و پس از گذشت چند ماه از عمل کاملاً رفع می‌شوند.

آسیب عروقی و عوارض قلبی؛ از عوارض خطرناک‌ پرتودرمانی سینه

در برخی موارد شدید سرطانی لازم است از دوزهای بالای و گستردگی بیشتر تابش پرتوها استفاده کرد. بنابراین چون دوز تابش پرتوها افزایش یافته، عوارض جانبی نیز حساس‌تر می‌شوند و احتمال مشکلات قلبی را در پی دارند. همچنین افرادی که پرتودرمانی را در پستان سمت چپ انجام می‌دهند بیشتر در معرض آسیب‌های عروقی و قلبی قرار دارند.

پرتودرمانی از آن‌جا که می‌تواند باعث سفت شدن شریان‌ها شود، احتمال حمله قلبی در دوزهای بالا را به‌عنوان عوارض جانبی خود دارد. در این وضعیت، دیواره‌های عروقی بر اثر تابش اشعه ایکس دچار آسیب‌دیدگی می‌شوند و عروق را آسیب‌پذیرتر از پیش می‌کنند. علاوه بر سفت شدن شریان‌ها، پرتودرمانی احتمال آسیب‌دیدگی دریچه‌های قلب را در پی دارد و می‌تواند به اختلالات ریتم قلب (آریتمی) و سایر مشکلات قلبی منجر شود. این آسیب‌ها نتیجه اثرات تابش مستقیم اشعه بر بافت‌های نرم و عروق خونی است. این تابش‌ها می‌توانند باعث ملتهب شدن و تغییرات ساختاری در سلول شوند و مشکلات مزمن مانند تصلب شرایین و آریتمی قلب را به‌دنبال داشته باشند.

آیا پرتودرمانی سینه باعث بی‌اشتهایی می‌‌شود؟

برخی از افراد تا مدتی پس از پرتودرمانی سرطان پستان، میل به غذا نداشتند و اشتهای خود را از دست داده بودند. با آسیب‌دیدگی سلول‌های سالم نزدیک به سلول‌های سرطانی ناشی از تابش پرتوها، فرد در اغلب مواقع احساس ناخوشایندی دارد که او را نسبت به تغذیه بی‌میل می‌کند. همچنین احتمال تغییرات حس چشایی و بویایی وجود دارد که در کاهش اشتهای افراد بعد از پرتودرمانی تاثیرگذار است.

علاوه بر این‌ها، تهوع، استفراغ و معده‌درد از دیگر عوارض متداول پرتودرمانی سرطان سینه هستند و می‌توانند بر اشتهای فرد تاثیر منفی بگذارند. استرس و اضطراب ناشی از تشخیص سرطان و روند درمان نیز می‌تواند باعث شود که فرد از چندین وعده غذایی بگذرد و به‌تدریج اشتهای خود را از دست بدهد. بنابراین حالا بسیار عجیب نیست که برخی از افراد بعد از پرتودرمانی سرطان سینه، وزن زیادی از دست می‌دهند. در این مواقع، می‌توانید وعده‌های غذایی خود را افزایش دهید و هر بار مقدار اندکی غذا بخورید تا اشتهایتان به حالت عادی بازگردد.

اثرات پرتودرمانی سینه بر خون و تعداد گلبول‌های سفید

پرتودرمانی سرطان سینه می‌تواند موجب به کاهش تعداد گلبول‌های سفید خون شود. کاهش این گلبول‌ها نیز می‌تواند خطر عفونت را افزایش دهد. علاوه بر این، پرتودرمانی ممکن است بر تعداد پلاکت‌های خون نیز تاثیر بگذارد و در لخته شدن خون و انعقاد خون اختلال ایجاد کند. به همین دلیل احتمال کبودی اندام‌ها نیز وجود دارد.

برای نظارت بر وضعیت خونی افرادی که می‌خواهند تحت درمان پرتودرمانی سرطان سینه قرار بگیرند، پزشک باید پیش از پرتودرمانی آزمایش خونی تجویز کند. این آزمایش به پزشک کمک می‌کند تا تغییرات تعداد سلول‌‌های خونی را پیش‌بینی کند و برای بعد از پرتودرمانی، با توصیه راهکارهای مناسب و تجویز دارو، از مشکلات کاهش سلوله‌های خونی جلوگیری کند.

فیبروز ریوی؛ از عوارض پرتو درمانی سینه

زمانی که در ریه‌ها بافت اسکار تشکیل می‌شود، پزشک فیبروز ریوی را تشخیص خواهد داد. با آسیب‌دیدگی بافت ریه‌ها که ناشی از پرتودرمانی است، این مشکل بروز می‌کند. طی پرتودرمانی، اشعه‌هایی که به تومورهای سرطانی تابانده می‌شوند، سلول‌های سالم را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهند و به DNA سلولی آسیب می‌رسانند. این آسیب منجر به مرگ سلولی و تغییرات غیرقابل جبران می‌شود.

علاوه بر این، بدن در مقابل این آسیب‌ها واکنش التهابی نشان می‌دهد و موجب التهاب در بافت ریه می‌شود. این التهاب نیز راه خود را طی می‌کند و می‌تواند ایجاد بافت اسکار در ریه را در پی داشته باشد. با تجمع چندین بافت اسکار در ریه‌ها، ظرفیت تنفسی کاهش می‌یابد و به مشکلات تنفسی منجر می‌شود که از عوارض ابتلا به فیبروز ریوی هستند.

آیا پرتو درمانی سینه می‌تواند باعث مشکلات تنفسی شود؟

همان‌طور که گفته شد التهاب ریه یا پنومی پرتویی، یکی از عوارض پرتودرمانی است که خود می‌تواند در تنفس عادی اختلال ایجاد کند. این مشکل معمولاً در 3 تا 6 ماه بعد از پایان درمان بروز می‌کند و می‌تواند تنگی نفس، درد قفسه سینه و سرفه را به‌همراه داشته باشد. اگر بعد از پرتودرمانی فعالیت بدنی زیادی نیز داشته باشید، این عوارض تشدید می‌شوند و می‌تواند با خلط صورتی و تب همراه شود.

علاوه بر این، پرتودرمانی می‌تواند مستقیماً به خود ریه آسیب وارد کند و منجر به فیبروز ریوی شود که پیش‌تر درباره آن توضیح داده‌‌ایم. با سفت شدن و زخم شدن بافت ریه، فرد نمی‌تواند تنفس عادی خود را ادامه دهد و ممکن است به تنگی نفس مزمن دچار شود. همچنین عوارض قلبی پرتودرمانی سرطان سینه می‌‌تواند اختلالات تنفسی را در پی داشته باشد. با تاثیرات تابش اشعه به قلب، عروق خونی و دریچه‌های قلب آسیب می‌بینند و با تحت تاثیر قرار دادن عملکرد قلب، منجر به تنگی نفس می‌شود.

نوروپاتی و آسیب عصبی؛ از عوارض پرتو درمانی سرطان سینه

با آسیب‌دیدگی بافت‌های سالم ناشی از تابش اشعه، فرد احساس درد، ضعف و بی‌حسی در ناحیه تحت درمان دارد. همچنین با التهابی که ناشی از پرتودرمانی سینه است، فشار بیش از حد به اعصاب وارد می‌شود و نوروپاتی را به یکی از عوارض احتمالی پرتودرمانی سرطان سینه تبدیل می‌کند. علاوه بر این، می‌توان به تغییرات عروقی اشاره کرد که منجر به آسیب‌های عصبی و نوروپاتی می‌شود. بعد از پرتودرمانی ممکن است عروق خونی در معرض تغییراتی در جریان خون قرار بگیرند و خطر ابتلا به نوروپاتی افزایش بیابد.

البته عواملی در ابتلا به نوروپاتی و مشکلات عصبی ناشی از پرتودرمانی نقش دارند. مدت زمان و دوز پرتودرمانی می‌تواند بر احتمال دچار شدن به این مشکلات تاثیرگذار باشند. همچنین محل تومور و نوع سرطان نیز اهمیت دارد. برای مثال اگر تومورهایی که نزدیک به اعصاب قرار دارند، با پرتودرمانی درمان شوند، احتمال ابتلا به نوروپاتی و مشکلات عصبی بیشتر است. به همین دلیل است که برخی از افراد بعد از نوروپاتی، احساس گرما، سوزش، گزگز، خواب‌رفتگی دست و سوزن‌سوزن شدن را احساس می‌کنند.

برای تشخیص سرطان
می توانید برای مشاوره با پزشکان ما در ارتباط باشید

آسیب‌دیدگی غدد بزاقی، خشکی دهان و گلودرد

پرتودرمانی در ناحیه سینه، سر و گردن را نیز تحت شعاع قرار می‌دهد و می‌تواند به غدد بزاقی آسیب برساند. این آسیب کاهش تولید بزاق و در نتیجه خشکی دهان و گلودرد را به‌دنبال خواهد داشت. همین مشکل نیز به اختلالات بلع منجر می‌شود. علاوه بر این، تابش پرتوها به‌طور مستقیم می‌تواند منجر به التهاب بافت‌ها شود و گلودرد را به‌همراه داشته باشد. به‌طور کلی افرادی که در ناحیه سینه و نزدیکی به استخوان ترقوه، پرتودرمانی انجام می‌دهند، در معرض دچار شدن به این مشکل قرار دارند. همچنین پرتودرمانی می‌تواند ترکیبات بزاق را دستخوش تغییر کند و باعث غلیظ‌تر شدن آن شود که این تغییرات نیز می‌تواند احساس خشکی گلو و دهان را به‌همراه داشته باشد.

ارتباط اسهال با پرتودرمانی سرطان سینه

پرتوهای پرانرژی رادیوگرافی سرطان سینه می‌توانند سلول‌های ساده روده را تحت تاثیر قرار بدهند و به آن‌ها آسیب‌ برسانند. این آسیب نیز منجر به مختل شدن فرایند جذب آب و مواد مغذی می‌شود. با کمبود جذب آب و مواد مغذی، نتیجه چه خواهد بود؟ اسهال!

پرتودرمانی تعادل طبیعی باکتری‌های روده را بر هم می‌ریزد و خطر اسهال را افزایش می‌دهد. علاوه بر این، می‌توان به‌طور تقریبی گفت که 50 تا 80 درصد افرادی که شیمی‌درمانی یا پرتودرمانی می‌کنند، به اسهال دچار می‌شوند. این مشکل می‌تواند ناشی از ترکیب داروها  و تغییرات رژیم غذایی یا حتی استرس باشد. افرادی که به سرطان سینه مبتلا هستند، به‌علت ضعف در سیستم ایمنی مستعد عفونت هستند و این عفونت‌ها می‌توانند علائم گوارشی مانند اسهال را به‌دنبال داشته باشند. افراد معمولاً اسهال را پس از چند روز از گذشت پرتودرمانی تجربه می‌کنند.

تهوع و استفراغ

پرتودرمانی حتی می‌تواند بر برخی نواحی خاص مغز تاثیر بگذارد و کنترل تهوع و استفراغ را مختل کند. این نواحی شامل مرکز استفراغ در مغز است که به سیگنال‌های شیمیایی و فیزیکی بدن واکنش نشان می‌دهد. اگر تابش پرتوها به شکم یا مغز دسترسی پیدا کنند، احتمال بروز استفراغ و تهوع افزایش می‌یابد. مخصوصاً افرادی که تحت پرتودرمانی کل بدن قرار می‌گیرند، در معرض این مشکل قرار دارند. با این حال، افرادی که فقط قصد پرتودرمانی تومورهای سرطانی پستان را دارند، همچنان در معرض این عارضه قرار دارند.

لازم به‌ذکر است که دوز بالای اشعه یا استفاده از روش‌های خاص پرتودرمانی می‌تواند خطر دچار شدن به تهوع و استفراغ را افزایش دهد. همچنین برخی از افراد به‌دلیل یادآوری تجربه‌های ناخوشایند درمان‌های سابق، به تهوع و استفراغ دچار می‌شوند و این مشکل یکی از عوامل روانی تهوع و استفراغ در این شرایط است.

درد سینه بعد از پرتودرمانی سرطان پستان

تاثیرات مستقیم پرتوها می‌تواند خود را به‌شکل درد قفسه سینه و درد پستان‌ها نشان دهند. این احساس درد به‌دلیل آسیب‌دیدگی بافت‌های اطراف تومور است و شامل واکنش التهابی ناشی از تابش اشعه است. علاوه بر این، تغییرات بافتی در سینه مانند تیرگی یا قرمزی پوست و تورم غدد لنفاوی برای بیماران درد را به‌همراه خواهد داشت. برخی افراد در کنار درد، احساسات ناخوشایندی همچون سوزن‌سوزن شدن یا بی‌حسی را تجربه می‌کنند که این نیز به‌دلیل آسیب‌دیدگی بافت‌های اطراف است. پزشکان معمولاً سعی خواهد کرد تا با تنظیم پرتوها در مناسب‌ترین دوز، از آسیب‌دیدگی بیش از حد بافت‌های سالم و  دردهای مزمن پیشگیری کنند. در برخی مواقع، افراد با درد غیرقابل‌تحملی درگیر خواهند شد که باید در این مواقع، برای توقف درد و درمان و جلوگیری از عوارض بیشتر به پزشک مراجعه کنید.

احتمال محدودیت حرکات شانه و دست با پرتودرمانی سینه

با پرتودرمانی عضلات و مفاصل نیز واکنش نشان می‌دهند و سفت می‌شوند. این سفتی باعث درد و کاهش دامنه حرکتی شانه و دست می‌شود. علاوه بر این، بعد از پرتودرمانی التهاب و تورم نیز محتمل است. با تجمع مایعات لنفاوی در سینه و زیر بغل، افراد نمی‌توانند دست و شانه خود را به‌طور کامل تکان دهند و با هر تکانی درد احساس می‌کنند. اگر پیش از پرتودرمانی تحت درمان‌های جراحی قرار گرفته باشید، ممکن است احتمال درد و محدودیت حرکتی در دست و شانه بیشتر باشد.

مشکلات جنسی و باروری

پرتودرمانی باعث تغییرات هورمونی می‌شود و می‌تواند تاثیرات منفی زیادی بر رابطه زناشویی و باروری زنان بگذارد. با تغییرات هورمونی، سطح استروژن و میل جنسی کاهش پیدا می‌کند. همچنین احتمال خشکی واژن و درد زیاد هنگام رابطه جنسی وجود دارد. از تاثیرات موقتی و کوتاه‌مدت پرتودرمانی سینه، احتمال نازک شدن دیواره‌های واژن است که حساسیت این ناحیه را افزایش می‌دهد. اضطراب و افسردگی از بیماری و روند درمان، می‌تواند لذت جنسی را به‌کل خنثی کند. این احساسات می‌توانند با تغییرات جسمی ناشی از درمان تشدید شوند. علاوه بر مشکلات جنسی، زنان با پرتودرمانی سرطان سینه، در معرض احتمال یائسگی زودرس قرار می‌گیرند. نارسایی ثانویه تخمدان یکی دیگر از عوارض شایع این نوع درمان است. همچنین با تغییرات هورمونی ناشی از درمان، چرخع قاعدگی و توانایی بارروی مختل می‌شود و ممکن است که زنان بعد از درمان با مشکلاتی در بارداری مواجه شوند.

سخن پایانی

عوارض پرتو درمانی سینه، شامل موارد بسیار متعدد و متنوعی است. پزشکان باتجربه با تعیین کردن مناسب‌ترین دوز پرتوها و با آگاهی کامل از وضعیت بیمار، می‌تواند احتمال بروز عوارض را به حداقل برساند و در صورت بروز هر کدام، برای مقابله به آن‌ها بهترین اقدامات درمان پزشکی و خانگی را تجویز کند. درد قفسه سینه، اختلالات بلع، گلودرد و خشکی دهان، تورم و ادم لنف و … از عوارض کوتاه‌مدت هستند. از عوارض طولانی‌مدت و تاخیری که ممکن است سال‌ها بعد از پرتودرمانی بروز کنند نیز می‌توان به مشکلات قلبی و عروقی، مشکلات باروری، نوروپاتی و آسیب‌های عصبی، ابتلا به سرطان‌های دیگر، تغییر شکل  دائمی سینه و … اشاره کرد.

ما در مرکز درمانی سرطان سینه برای به حداقل رساندن این عوارض در کنار شما هستیم. شما در این مرکز درمانی، پیش از پرتودرمانی تحت آزمایشات گوناگون قرار می‌گیرید تا بهترین و مناسب‌ترین اقدامات در طول درمان انجام شود و احتمال بروز عوارض خطرناک و مزمن به حداقل برسد.